FÄLTAN BRAINCAMP
– SVERIGES FÖRSTA HJÄRNGYM
Brief
Vinterkampanj för Fältöversten, en galleria på Karlaplan med en kräsen, välutbildad och ofta karriärsdriven målgrupp.
Idé
Mitt i Fältöversten lät vi stockholmare bli först i världen att pröva Mendi. En enhet som tillgängliggör högteknologisk hjärnträning för hemmabruk baserad på samma teknik som NASA använder.
Koncept
Vi förpackade Mendi-samarbetet som något större: världens första hjärngym, med perfekt tajming i januari. Dekoren lånade element från klassiska gympasalar med plintar och romerska ringar. Tonaliteten stals från fitnessvärldens motivational quotes och för första gången i världshistorien fick jag skriva en Fältöversten-kampanj in English.
Resultat
Nyheten plockades upp av bl.a. Omni och väntetiden till styrkepassen (som släpptes på faltanbraincamp.bokadirekt.se) snittade på drygt en månad.
Koncept
Marie Liljegren (Copywriter)
Jakob Fagerström (Art Director)
Nena Javadian (Strateg)
SÅ GÅR ETT STYRKEPASS TILL
Mendi är ett pannband som kopplas ihop med ett träningsspel via en vanlig mobil. Med hjälp av sensorer som mäter din hjärnas aktivitet medan du spelar, kan Mendi visa din hjärnaktivitet i realtid på mobilskärmen. Träningsspelet går ut på att titta på det som händer på skärmen samtidigt som du ska försöka fokusera på att tänka på ingenting. En del upplever att övningarna påminner lite om meditation. Ju längre du lyckas fokusera på att tänka på ingenting, desto bättre träning för din hjärna.
Du behöver inte vara orolig för att göra fel och träningen har inte heller någonting med iq att göra. Hela syftet med övningen är att försöka få ditt blodflöde att öka, något som händer när vi koncentrerar oss. Ökat blodflöde får nämligen din hjärna att växa, vilket kan förbättra dess funktioner. Målet med övningen är att nå ett flow (kontinuerlig ökning av blodflödet) på 10 sekunder eller mer. Om du kommer av dig är det ingen fara, övning ger färdighet. Försök bara att hitta tillbaka till ditt fokus.
VILKEN TEKNIK ANVÄNDS?
Tekniken som Mendi bygger på kallas neurofeedback och är vetenskapligt validerad sedan lång tid tillbaka. Men trots att tekniken använts i flera år, exempelvis av NASA och toppatleter, har den aldrig anpassats för allmänheten. Genom Mendi får nu Fältöverstens besökare pröva världens starkaste hjärnträningsprodukt före alla andra.
VILKA EFFEKTER KAN TRÄNINGEN HA?
Kortfattat kan man säga att neurofeedback-träning kan hjälpa dig att bli ännu bättre på att styra din egen hjärna: du lär dig att kontrollera dina kognitiva processer och emotionella reaktioner. Träningen har visat sig kunna påverka en mängd olika egenskaper, exempelvis koncentrationsförmåga och impulskontroll. Människor som tränat med neurofeedback har även upplevt förbättrat minne, minskad stress och mer kvalitativ sömn. Tekniken används även vid kliniker för att behandla migrän men också psykisk ohälsa såsom beroendesjukdomar, demens och ångest. Läs mer om effekterna av neurofeedback på mendi.io – här hittar du bland annat en lista över forskning och resultat kopplade till neurofeedback.
Intervju med Mendis VD (foto: Mendi)